Winterswijk krijgt grootschalig bevrijdingsconcert in 2019

Winterswijk – Muziekvereniging Excelsior organiseert in samenwerking met Vereeniging Volksfeest en met ondersteuning van de gemeente Winterswijk op zondag 5 mei 2019 een uniek bevrijdingsconcert. Dit concert gaat plaatsvinden op een groot overdekt podium drijvend op een ponton op het Hilgelo. De organisatie verwacht zo’n 5.000 bezoekers te trekken tijdens dit gratis toegankelijke evenement.

Drijvend podium

Het publiek zal worden ontvangen op een groot festivalterrein op het strand en de ligweide bij recreatiegebied Hilgelo. “Het decor voor het festival wordt gevormd door de prachtige natuurlijke omgeving. Eyecatcher wordt het grote overdekte transparante podium drijvend op het water, met op de achtergrond het Hilgelo. Hetzelfde podium als in Amsterdam ook wordt gebruikt voor diverse grote concerten, zoals bijvoorbeeld recent bij de Musical Sing-a-Long. Er komt heel wat kijken bij een concert zoals dit”, aldus Danny Oonk, projectleider van het Bevrijdingsconcert. “Denk aan de logistiek om de pontons op het water te krijgen en het plaatsen van het podium op het water.”

Muziek is emotie

Tijdens het concert kan het publiek gaan genieten van lokaal en regionaal talent en uiteraard de slagwerkgroep en het 80-koppig harmonieorkest van Excelsior. “We gaan de samenwerking op zoeken met zangers, instrumentalisten, bandjes, ensembles en andere beoefenaars van podiumkunsten. Hierbij zullen we nadrukkelijk ook onze goede contacten in Duitsland gebruiken”, aldus Oonk. “Niet alleen tijdens het concert, maar ook tijdens het uitgebreide voor- en naprogramma. Wat dat betreft zou je het bijna een festival kunnen noemen. Tijdens het concert gaan we een grote diversiteit aan muziekstijlen presenteren. Muziek is emotie, muziek is dan ook het ultieme middel om de vrijheid te vieren.” Arjan Bentsink, voorzitter Muziekvereniging Excelsior: Excelsior is altijd opzoek naar aansprekende locaties om concerten te verzorgen. Een concert ‘op’ het Hilgelo is een lang gekoesterde wens. Hier wordt al tientallen jaren over gesproken.”

Volksfeest samenwerkingspartner, gemeente ondersteund

Vereeniging Volksfeest gaat Excelsior helpen met het organiseren van het bevrijdingsconcert. Eg Waaijman, secretaris van Vereeniging Volksfeest: “wij vinden het lovenswaardig dat Excelsior het initiatief neemt om een bevrijdingsconcert te organiseren in Winterswijk. De viering van de bevrijding past goed binnen de doelstellingen van Volksfeest, daarom helpen we graag bij de organisatie.” Oonk: “met alle kennis die er bij Volksfeest aanwezig is met betrekking tot het organiseren van grote evenementen is Volksfeest voor ons een zeer waardevolle samenwerkingspartner.”

De gemeente Winterswijk levert ondersteuning bij de organisatie van het bevrijdingsconcert. Een dergelijk grootschalig evenement breng allerlei vraagstukken met zich mee op gebied van veiligheid en verkeer. De gemeente adviseert hierbij en zal ook op andere terreinen ondersteunen. “Iedereen moet zich welkom voelen, ik zie dit bevrijdingsconcert als een mooie gelegenheid om verbindingen te leggen,” aldus burgemeester Joris Bengevoord. “Mensen bij elkaar brengen en met elkaar in contact laten komen. Niet alleen binnen Winterswijk, maar in de hele Euregio.” 

Vrijwilligers en sponsoren

Komende periode gaat de organisatie keihard aan het werk om de plannen verder uit te werken. 

Ze gaan op zoek naar organisaties die willen aansluiten en vrijwilligers die willen helpen. Daarnaast wordt er gezocht naar sponsoren, want uiteraard moet het bevrijdingsconcert gratis toegankelijk worden. Vrijwilligers, organisaties en sponsoren kunnen zich melden via info@bevrijdingsconcertwinterswijk.nl.