Koningsdag 2022 [update]

Na 2 bijzondere “corona” koningsdagen in 2020 en 2021, kunnen we nu eindelijk weer een echte Koningsdag, Vereeniging Volksfeest waardig, organiseren en vieren. Afgelopen augustus 2021 hebben we al kennisgemaakt met het verplaatsen van de kermis naar het centrum van Winterswijk en is er definitief afscheid genomen van het parkeerterrein naast Theater De Storm. “Vanaf de ingebruikname van het Feestgebouw en de feestweide aan de Haitsma Mulierweg, is Koninginnedag en Koningsdag daar gevierd. En wat ons betreft is dat definitief verleden tijd. Nu wordt het weer zoals het in het verre verleden altijd is geweest, alles rondom het Raadhuis’’, zo vertelt Hans Smit. Een van de belangrijke redenen om tot dit besluit te komen was de uitdrukkelijke wens van de kermisexploitanten om te verkassen naar het centrum. “Anders komen ze gewoon niet meer, dan hebben we geen kermis en dat is ondenkbaar”, is de stellige mening van de president van Vereeniging Volksfeest.

Omdat de verjaardag van de Koning ook elk jaar verschuift naar een andere dag in de week, is besloten om alle activiteiten te verplaatsen naar de omgeving van het Raadhuis. Torenstraat en Burg. Bosmastraat blijven in de toekomst altijd vrij op Koningsdag en zo vormen de activiteiten geen belemmering voor de bezoekers van de Markt en de ondernemers in het centrum. De plannen van de gemeente om de omgeving van het Mevr. Kuipers-Rietbergplein hele- maal opnieuw in te richten, hebben deze verhuizing verder in een stroomversnelling gebracht. “Vanaf het begin van de plannen voor de herinrichting rond het Raadhuis, denkt en faciliteert Vereeniging Volksfeest mee aan de realisatie hiervan. Uitgangspunt is de verduurzaming van dat gebied, waar uiteraard geen plek meer is voor vervuilende dieselgeneratoren, die moeten zorgen voor de stroomvoorziening van de kermis. Alles wordt voorzien van ondergrondse electra en watertoevoer zodat die plek niet alleen klaar is voor de toekomst met twee keer kermis per jaar, maar ook voor nieuw te organiseren activiteiten en doeleinden door welke vereniging of organisatie ook”, aldus Hans Smit. Gemeente Winterswijk en Vereeniging Volksfeest hebben afgelopen Volksfeest al goed proef kunnen draaien.

Het programma voor de viering van Koningsdag zal weer zijn als vanouds. Te beginnen op dinsdagavond 26 april met een daverende Nacht van Oranje in De Storm. De volgende ochtend al vroeg uit de veren voor de Kindervrijmarkt in de Wilhelminastraat en de Paardenmarkt met haar prachtige programma op de Scholtenbrug. Een feestelijk Koningsdag Concert in de Storm en ’s middags alle kinderspelen en het kinderdisco waar de kinderen zo hard aan toe zijn om te doen. Aan de Noordzijde van de markt zal in samenwerking met de Smaakmakers weer een spetterende muzikale middag en avondvullend programma zijn. Daar kan een ieder weer genieten van aanstormend Winterswijks muzikaal talent en op en top gezelligheid voor en door Winterswijkers”, aldus een lachende Hans Smit, met achter zich wetend een sterke, grote groep vrijwilligers binnen en buiten Volksfeest, die zin hebben in weer een mooie en feestelijke aflevering van Koningsdag.

Kortom een Koningsdag die klinkt als een klok en waar wij allen samen zullen gaan komen en waar we aan toe zijn.

Hans Smit, president Vereeniging Volksfeest